Hottotkids

Alles wat je moet weten over baby shampoo zonder parabeen

Veel ouders kiezen tegenwoordig bewust voor baby shampoo zonder parabenen. Je hebt waarschijnlijk wel eens over parabenen gehoord, maar wat is dit stofje nu eigenlijk precies en hoe beïnvloeden parabenen de haren en gezondheid van je baby? Is het belangrijk om een babyshampoo en andere producten zonder parabeen gebruiken of is dat eigenlijk niet nodig? Lees in dit artikel meer over wat parabenen zijn en waarom je ze wel of niet moet vermijden.

Is het belangrijk om een baby shampoo zonder parabeen te gebruiken?

Om de houdbaarheid van veel (baby)shampoos te rekken, worden parabenen gebruikt. Een parabeen is een conserveermiddel en wordt aan verzorgingsproducten zoals shampoo toegevoegd om de groei van bacteriën en schimmels in shampoos te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten parabenen die worden toegevoegd aan baby verzorgingsproducten, je hebt bijvoorbeeld butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben en isobutylparaben.

Al meer dan zeventig jaar worden parabenen als conserveermiddel gebruikt, maar sinds een tijdje trekken verschillende wetenschappers de veiligheid van deze stof in twijfel. Parabenen kunnen bijvoorbeeld allergische reacties veroorzaken en verergeren sommige huidaandoeningen. Met alle twijfel die tegenwoordig bestaat over de veiligheid van parabenen, is het verstandig om over te stappen naar een baby shampoo zonder parabenen. Je wil de gezondheid van je baby natuurlijk niet in gevaar brengen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat parabenen een verband hebben met de irritatie van huidaandoeningen zoals dermatitis en rosacea. Het kan ook allergische reacties veroorzaken bij sommige kleine kinderen en baby’s. Daarnaast zorgt babyshampoo zonder parabeen ervoor dat het haar zichzelf gehydrateerd houdt. En haar dat zichzelf hydrateert, is minder gevoelig voor breuken en klitten. Als je een kleintje rond hebt hobbelen dat langer haar heeft, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om zijn of haar haren uit te kammen wanneer het vol zit met knopen.

Zo verzorg je de haren van je baby

Na het wassen van de haren van je baby met baby shampoo zonder parabeen, is het belangrijk dat je de haren goed blijft verzorgen. Gebruik een zachte borstel om te voorkomen dat het haar in de war raakt, anders krijg je te maken met een huilende baby omdat het verwijderen van klitten zo veel pijn kan doen. Naarmate het haar langer wordt, zijn klitten onvermijdelijk.

Vaak is het eten, drinken, of ander spul waar baby’s hun handen vies aan maken dat klitten veroorzaakt. Wanneer het haar echt vies en warrig is, kiezen sommige ouders voor een snelle wasbeurt om knopen aan te pakken. Doe jij dit ook? Gebruik dan altijd een shampoo zonder parabenen en sulfaten. Natuurlijke shampoos zijn vaak de beste optie. Wanneer je kindje langer haar heeft, werkt het het beste om vanaf de onderkant te beginnen met borstelen en zo langzaamaan steeds een stukje hoger te kammen. Maar helaas: voor de echte kleintjes bestaat geen perfecte manier om de haren uit te kammen.