Hottotkids

Was de haren van je baby met baby shampoo zonder sls

Als je het haar van je baby belangrijk vindt en het graag wil beschermen, dan kun je het haar van je baby wassen met baby shampoo zonder sls. Misschien heb je wel eens gehoord dat sls een schadelijke stof is. Hoewel sommige geruchten hierover een beetje overdreven zijn, kan het gebruik van een sls-vrije shampoo het haar van je baby helpen te beschermen. Tegenwoordig worden meer en meer van deze babyshampoos geproduceerd omdat sls-vrije producten populariteit blijven winnen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een baby shampoo zonder sls? Daarover lees je in dit artikel meer.

Babyshampoo met sls versus babyshampoo zonder sls

Shampoofabrikanten gebruiken verschillende soorten sls, maar natriumlaurylsulfaat wordt het meest gebruikt. Dit is het sls-type dat voorkomt in veel reinigings- en hygiëneproducten, waaronder babyshampoo. De belangrijkste reden waarom dit stofje aan shampoos wordt toegevoegd, is omdat sls schuim produceert en een krachtig reinigt. Sls hecht zich aan het vuil dat zich in het haar bevindt, waardoor het gemakkelijker wordt om dit uit het haar te verwijderen. Het nadeel echter, is dat het ook de natuurlijke oliën van de hoofdhuid van je baby aanpakt, wat betekent dat regelmatig gebruik kan leiden tot een droge, schilferige hoofdhuid, roos en huid- en oogirritatie.

Babyshampoo met sls is vaak goedkoper omdat sls weinig kost. De stof is een handige vervanger voor minder schadelijke maar duurdere stoffen die de haren ook goed reinigen. Daarom zijn babyshampoos zonder sls meestal duurder dan gewone. Toch wordt geadviseerd om voor een shampoo zonder sls te kiezen om de huid van je baby te beschermen.

Babyshampoos bestaan vaak al uit sls-vrije formules, omdat baby’s zo’n gevoelig huidje hebben. In plaats van sls bevatten ze amfotere oppervlakteactieve stoffen die de huid minder uitdrogen en milder zijn voor de ogen. Daarom beloven veel babyshampoos dat ze niet prikken in de ogen. Gebruik de babyshampoo zonder sls trouwens niet altijd voor het wassen van je eigen haar. Babyhaar heeft niet zoveel te lijden als dat van volwassenen, waardoor het geen probleem is dat er geen hardwerkende reinigende chemische stof in zit. Maar als volwassene wordt het aangeraden om zo nu en dan je haar ook te wassen met een sterkere shampoo.

Zo was je de haren van je baby

Badder je baby zoals je dat normaal ook doet. Het is slim om het wassen van de haren tot het einde te bewaren, omdat nat haar je baby sneller koud kan maken. Wanneer je de haren gaat wassen, maak het dan eerst een beetje nat met je hand, een beker of een washandje. Zorg ervoor dat het water niet langs het gezicht druppelt. Neem een kleine hoeveelheid babyshampoo zonder sls en schuim het zachtjes in het haar. Zorg dat je niet te krachtig wrijft. Gebruik vervolgens je hand, een beker of washandje om de shampoo voorzichtig maar grondig uit te spoelen. Een goede manier om dit te doen is door het spoelen af te wisselen en met het van voren naar achter bewegen met je hand. Als je je zorgen maakt om shampoo in de ogen van je baby, gebruik dan een washandje. Maak deze nat en veeg het haar van je baby voorzichtig schoon.